Algebra ->  Tutoring on algebra.com -> See tutors' answers!      Log On

 Tutoring Home For Students Tools for Tutors Our Tutors Register Recently Solved
 By Tutor
| By Problem Number |

Tutor:

# Recent problems solved by 'ptaylor'

Jump to solutions: 0..29 , 30..59 , 60..89 , 90..119 , 120..149 , 150..179 , 180..209 , 210..239 , 240..269 , 270..299 , 300..329 , 330..359 , 360..389 , 390..419 , 420..449 , 450..479 , 480..509 , 510..539 , 540..569 , 570..599 , 600..629 , 630..659 , 660..689 , 690..719 , 720..749 , 750..779 , 780..809 , 810..839 , 840..869 , 870..899 , 900..929 , 930..959 , 960..989 , 990..1019 , 1020..1049 , 1050..1079 , 1080..1109 , 1110..1139 , 1140..1169 , 1170..1199 , 1200..1229 , 1230..1259 , 1260..1289 , 1290..1319 , 1320..1349 , 1350..1379 , 1380..1409 , 1410..1439 , 1440..1469 , 1470..1499 , 1500..1529 , 1530..1559 , 1560..1589 , 1590..1619 , 1620..1649 , 1650..1679 , 1680..1709 , 1710..1739 , 1740..1769 , 1770..1799 , 1800..1829 , 1830..1859 , 1860..1889 , 1890..1919 , 1920..1949 , 1950..1979 , 1980..2009 , 2010..2039 , 2040..2069, >>Next

 Linear_Equations_And_Systems_Word_Problems/636221: One number is three more than a second number. Forty-nine more than the product of the two numbers is 89. Find the numbers1 solutions Answer 400877 by ptaylor(2048)   on 2012-08-10 07:45:37 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=second number Then x+3=first number Now our equation to solve is: x(x+3)=89-49=40 simplify x^2+3x-40=0 quadratic in standard form and it can be factored (x+8)(x-5)=0 x=-8 and x=5 CK for x=-8 (-8)(-8+3)=40 40=40 CK for x=5 5(8)=40 40=40 Both answers work Hope this helps--ptaylor
 Age_Word_Problems/635981: when i was two, my brother was half my age now i am 100. what is my brothers age1 solutions Answer 400679 by ptaylor(2048)   on 2012-08-09 06:02:49 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=your brother's age Now the problem tells us that 98 years ago, your were 2 years old and your brother was (1/2)*2=1 year old So our equation to solve is: x-98=1 add 98 to each side x=99 years old----your brother's age Hope this helps---ptaylor
 Travel_Word_Problems/635387: A man walks a certain distance at the rate of 5 miles an hour and returns at the rate of 4 miles an hour. If the total time that it takes is 3 hours and 9 minute, what is the total distance that he walks?1 solutions Answer 400331 by ptaylor(2048)   on 2012-08-07 13:15:46 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance(d) equals Rate(r) times Time(t) or d=rt; r=d/t and t=d/r Let d=distance walked one way; 2d=total distance walked Time walking at 5 mi/hr=d/5 Time walking at 4 mi/hr=d/4 And we are told that the above times add up to 3 3/20 hr. 3 3/20 hr=63/20 hr So our equation to solve is: d/5 +d/4=63/20 multiply each term by 20 4d+5d=63 9d=63 d=7 mi 2d = total distance walked =2*7=14 mi---ans Hope this helps---ptaylor
 Rectangles/635434: the length of a rectangle is 8 ft. longer than the width. Which has the same dimension as the side of a square . if the area of the rectangle is equal to 160 square feet more than the area of the square. What are the length and width of the rectangle? 1 solutions Answer 400329 by ptaylor(2048)   on 2012-08-07 13:03:07 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Area of Rectangle (A)=Length(L)*Width(W) or A(Rectangle)=LW Area of a Square (A)=Side(S)* Side(S) or A(square)=S^2 Let W=width of rectangle which is also the length of the side of a square Then the length,L, of the rectangle=W+8 Area, A, of rectangle=W(W+8) Area of Square=W^2 Now we are told the following: W^2+160=W(W+8) simplify W^2+160=W^2+8W collect like terms (W^2's cancel out) 8W=160 W=20 ft------------------width of rectangle W+8=20+8=28 ft----Length of rectangle CK 20*28=20*20+160 560=400+160 560=560 Hope this helps----ptaylor
 Expressions-with-variables/635429: simplify 3/8 - 1/2 + 5/61 solutions Answer 400327 by ptaylor(2048)   on 2012-08-07 12:47:12 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!3/8-1/2+5/6 First, we need to find the Least Common Multiple (LCM) of the three denominators (8, 2, 6). The LCM is the smallest number that is a multiple of each denominator. There are several ways to find the LCM. I will just list some of the multiples of each denominator and see what we have: 8=8, 16, 24, 32, 40---- 2=2, 4, 6, 8, 10, 12 , 14, 16, 18, 20, 22, 24----- 6=6, 12, 18, 24,---- Sooo, by inspection, we see that 24 is the LCM 3/8=9/24 1/2=12/24 5/6=20/24 Now we have 9/24-12/24+20/24 Now we can add these fractions and find out how many 24th's the we have: 29/24-12/24=17/24-----------------answer Hope this helps---ptaylor
 Travel_Word_Problems/635210: anna rows a boat downstream for 216 miles the return trip upstream took 18 hours longer. if the current flows at 3mph, how fast does anna row in still water?1 solutions Answer 400156 by ptaylor(2048)   on 2012-08-06 15:22:47 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance(d) equals Rate(r) times Time(t) or d=rt; r=d/t and t=d/r Let r=Anna's rowing speed in still water Then r+3=Anna's rowing speed downstream and r-3=Anna's rowing speed upstream Time required to row downstream=216/(r+3) Time required to row upstream=216/(r-3) and we are told that this took 18 hours longer, sooooooo: 216/(r+3) +18=216/(r-3) multiply each term by (r+3)(r-3) 216(r-3)+18(r+3)(r-3)=216(r+3) next divide each term by 18 and simplify 12r-36+r^2-9=12r+36 collect like terms r^2-81=0 r=+or-9 ---- -9 is no good; can't have negative rowing speeds so r= 9 mph Anna's roving speed in still water CK 216/12 + 18=216/6 18+18=36 36=36 Hope this helps---ptaylor
 Age_Word_Problems/635203: the sum of linda and steve's age is 113 steve is 11 years older than linda how old is steve and how old is linda1 solutions Answer 400152 by ptaylor(2048)   on 2012-08-06 15:05:22 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=Linda's age Then x+11=Steve's age Now we are told that: x+x+11=113 subtract 11 from each side x+x+11-11=113-11 collect like terms 2x=102 divide both sides by 2 x=51 years old------------------Lindas age x+11=51+11=62 years old----Steve's age CK 51+62=113 113=113 Hope this helps---ptaylor
 Rate-of-work-word-problems/635208: if chase does a job in 15 hours less time than jacqeline, and they can do the job together in 4 hours, how long will it take each to the job alone?1 solutions Answer 400151 by ptaylor(2048)   on 2012-08-06 14:57:22 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=time it takes Jacqueline to do the job alone So Jacqueline works at the rate of 1/x of the job per hour Then x-15 =time it takes Chase to do the job alone And Chase works at the rate of 1/(x-15) of the job per hour Together they work at the rate of 1/x + 1/(x-15) of the job per hour But we are told that they can do the job, working together, in 4 hours So together they work at the rate of 1/4 of the job per hour Then our equation to solve is: 1/x + 1/(x-15)=1/4 multiply each term by 4x(x-15) 4(x-15)+4x=x(x-15) simplify 4x-60+4x=x^2-15x collect like terms x^2-23x+60=0 quadratic in standard form and it can be factored (x-20)(x-3)=0 x=20 hours---Time it takes Jacqueline to do the job working alone x-15=20-15=5 hours-----Time it takes Chase to do the job working alone and x=3 hours---- IMPOSSIBLE ANSWER---WHY???? CK 1/20+1/5=1/4 1/20+4/20=1/4 5/20=1/4 1/4=1/4 Hope this helps----ptaylor
 Equations/634861: the length of a rectangle is represented by (x+6) and its width by (x-9). what is the aera of the rectangle in terms of x?1 solutions Answer 399956 by ptaylor(2048)   on 2012-08-05 13:54:07 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Area of a rectangle=Length*Width or A=LW A=(x+6)(x-9)=x^2-3x-54 Hope this helps--ptaylor
 Rate-of-work-word-problems/634850: For doing some work ganesh takes 10 days more than john.If both work together they completed the same work in 12 days.Find the number of days if ganesh walks alone 1 solutions Answer 399955 by ptaylor(2048)   on 2012-08-05 13:48:41 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=amount of time it takes John to do the work Then John works at the rate of 1/x of the job per day x+10=amount of time it takes Ganesh to do the work Then Ganesh works at the rate of 1/(x+10) of the job per day Together they complete the work in 12 days So, together they work at the rate of 1/12 of the job per day So our equation to solve is: 1/x +1/(x+10)=1/12 multiply each term by 12x(x+10) 12(x+10)+12x=x(x+10) 12x+120+12x=x^2+10x collecting like terms, we get x^2-14x-120=0 quadratic in standard form and it can be factored (x-20)(x+6)=0 x=20-----------------amount of time it takes John to do the work x+10=20+10=30 days----ANSWER-- time it takes Ganesh working alone and x=-6---------------work is positive---no good CK 1/20+1/30=1/12 3/60+2/60=1/12 5/60=1/12 1/12=1/12 Hope this helps---ptaylor
 Problems-with-consecutive-odd-even-integers/634473: The sum of the square of a positive number and the square of 4 more than the number is 58 what is the number?1 solutions Answer 399708 by ptaylor(2048)   on 2012-08-04 08:22:41 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x= the positive number; x^2=the square of the positive number x+4= four more than the number; (x+4)^2=the square of 4 more than the positive number Now we are told that: x^2+(x+4)^2=58 simplify x^2+x^2+8x+16=58 2x^2+8x+16=58 2x^2+8x-42=0 divide each term by 2 x^2+4x-21=0---quadratic in standard form and it can be factored (x+7)(x-3)=0 x=-7 and x=+3---------------------------answer (problem calls for positive number) CK 3^2+7^2=58 9+49=58 58=58 Hope this helps--ptaylor
 Age_Word_Problems/634559: Jack is now 14 years older than Jill. If in 10 years Jack will be twice as old as Jill, how many years old will Jack be in 5 years? 1 solutions Answer 399707 by ptaylor(2048)   on 2012-08-04 08:10:28 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=Jill's age now; x+10=Jill's age 10 years from now Then x+14=Jack's age now; x+24=Jack's age 10 years from now Now we are told that: x+24=2(x+10) simplify x+24=2x+20 subtract x and also 20 from each side x=4---Jill's age now x+14=18 Jack's age now Then in 5 years Jack will be 18+5=23 years old Hope this helps----ptaylor
 Mixture_Word_Problems/634557: Helloooo~ Can you help me with these problem? :) How many ounces of pure silver should be added to 180 ounces, 75% pure, to obtain a mixture of 80% pure? Thaaaank yoou in advance. Good day! :)1 solutions Answer 399699 by ptaylor(2048)   on 2012-08-04 06:20:00 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=amt of pure silver needed Now we know that the amount of PURE silver that exists before the mixture takes place has to equal the amount of PURE silver that exists after the mixture takes place: Pure silver before the mixture takes place: x+180*0.75=x+135 Pure silver after the mixture takes place: (180+x)*0.80=144+0.80x Sooooooooooooo: x+135=0.80x+144 subtract 0.80x and also 135 from both sides x-0.80x+135-135=0.80x-0.80x+144-135 collect like terms 0.20x=9 x=45 oz-----------------amt of pure silver needed CK 45+135=144+0.80*45 180=180 Hope this helps---ptaylor
 Travel_Word_Problems/634556: how fast am I walking if it takes me 35 minutes to go 1-1/2 miles.1 solutions Answer 399698 by ptaylor(2048)   on 2012-08-04 06:07:26 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance(d) equals Rate(r) times Time(t) or d-rt; r=d/t and t=d/r t=35 min or 35/60=7/12 hr d=1.5 mi soooooooooooooo: r=d/t=1.5 divided by 7/12 or 1.5/7/12. Lets multiply the numerator and denominator by 12/7. That will get rid of the complex fraction. When we do this, we get: (1.5)(12/7) divided by (7/12)(12/7) and this reduces to: 18/7/1 or 18/7= 2.571 mi/hr-----------------ans CK d=rt; 1.5=(18/7)(7/12)=18/12=3/2=1.5 1.5=1.5 CK Hope this helps---ptaylor
 Numbers_Word_Problems/634553: Sum of two numbers is three times the smaller number and the difference between them is equal to the smaller numbers. what is the bigger number?1 solutions Answer 399697 by ptaylor(2048)   on 2012-08-04 05:50:35 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=smaller number And let y=larger number Now we are told that: x+y=3x or y=2x-------------------eq1 and y-x=x or y=2x-------------------eq2 This system of equations is consistent and dependent which means there is an infinite number of solutions. You can check this out by choosing a number for x then solve for y and see if the two numbers work. Hope this helps---ptaylor
 Rate-of-work-word-problems/621623: Two drains takes 9 hours each to completely remove the water from similar-sizes(same volume) pools. The first drain was opened at 6 a.m. Two hours after, the second drain is opened. At what time will the remaining volume in the second pool be three times the remaining volume in the first pool? 1 solutions Answer 390925 by ptaylor(2048)   on 2012-06-18 14:06:49 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Each drain empties at the rate of (1/9)V per hour where V is the volume of each pool When the second drain is opened, the first pool has emptied 2*(1/9)V leaving V-(2/9)V=(7/9)V yet to be emptied. Let t=number of hours it takes AFTER the second drain is opened for the second pool to have three time the remaining volume of the first pool Amount of water remaining in the first pool after t hours=(7/9)V-(t/9)V Amount of water remaining in the second pool after t hours V-(t/9)V and this is three time the remaining volume of the first pool, soooo: 3{(7/9)V-(t/9)V}=V-(t/9)V simplify (21/9)V-(3t/9)V=V-(t/9)V (21/9)V-V=(3t/9)V-(t/9)V (12/9)V=(2t/9)V divide each side by V and multiply each side by 9 2t=12 t=6 hr--number of hours it takes AFTER the second drain is opened Second drain is opened at 8 am; 8 am plus 6 hours=2 pm --the time at which the second pool has 3 times the volume of the first pool CK In 6 hours the first pool has drained 6+2=8/9 its volume, leaving (1/9)V In 6 hours the second pool has drained 6/9 its volume leaving (3/9)V and this is three times more that (1/9)V Hope this helps---ptaylor
 Mixture_Word_Problems/621625: A dairy needs 246 gallons of milk containing 5% butterfat. How many gallons each of milk containing 6% butterfat and milk containing 3% butterfat must be used to obtain the desired 246 gallons?1 solutions Answer 390921 by ptaylor(2048)   on 2012-06-18 13:34:38 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=number of gal of 6% butterfat needed Then 246-x=number of gal of 3% butterfat needed Now we know that the amount of pure butterfat in the 6% mixture (0.06x) plus the amount of pure butterfat in the 3% mixture(0.03(246-x)) has to equal the amount of pure butterfat in the final mixture(0.05*246), soooooo: 0.06x+0.03(246-x)=0.05*246 simplify 0.06x+7.38-0.03x=12.3 0.03x=12.3-7.38 0.03x=4.92 x=164 gal------amount of 6% butterfat needed 246-164=82----amount of 3% butterfat needed CK 164*0.06+82*0.03=0.05*246 9.84+2.46=12.3 12.3=12.3 Hope this helps---ptaylor
 Age_Word_Problems/591694: house A is 2years older than house B. nine years ago house A was 3 times as old as house B. how old is house A and house B. 1 solutions Answer 375710 by ptaylor(2048)   on 2012-03-26 12:01:51 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=B's current age; x-9=B's age 9 years ago Then x+2=A's current age; x+2-9=x-7=A's age 9 years ago And we are told that: x-7=3(x-9) x-7=3x-27 2x=20 x=10 --------------B's current age x+2=10+2=12 A's current age CK 12-9=3*(10-9) 3=3 hope this helps---ptaylor
 Travel_Word_Problems/591708: Emily's boat goes 14 mph. Find the speed of the current in the river if she can go 8 miles downstream in the same time as she can go 6 miles upstream.1 solutions Answer 375709 by ptaylor(2048)   on 2012-03-26 11:55:13 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance(d) equals Rate(r) times Time(t) or d=rt; r=d/t and t=d/r Let s=speed of the current Emily's speed upstream=14-s Her speed downstream=14+s time required to go 6 miles upstream=6/(14-s) time required to go 8 miles downstream=8/(14+s) and we are told that these times are the same, sooooo 6/(14-s)=8/(14+s) multiply each term by (14-s)(14+s) or just cross-multiply and we get: 6(14+s)=8(14-s) or 3(14+s)=4(14-s) 42+3s=56-4s 7s=14 s=2 mph----speed of current CK Emily's speed upstream=14-2=12mph Her speed downstream=14+2=16 mph time required to go 6 mi upstream=6/12=1/2 hr time required to go 8 mi downstream=8/16=1/2 hr Hope this helps ---ptaylor
 Numbers_Word_Problems/587784: One number is 6 more that another number. If the smaller number is doubled and added to 4 times the larger number, the sum is 90. Find the two numbers.1 solutions Answer 374256 by ptaylor(2048)   on 2012-03-16 17:37:33 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=the smaller number; 2x=smaller number doubled Then x+6=the larger number; 4(x+6)=4 times the larger number Sooo our equation to solve is: 2x+4(x+6)=90 2x+4x+24=90 subtract 24 from each side 2x+4x+24-24=90-24 collect like terms 6x=66 x=11-------------------smaller number x+6=11+6=17 larger number CK 2*11+4*17=90 22+68=90 90=90 Hope this helps--ptaylor
 Rate-of-work-word-problems/582010: Please help solve this problem....thanks. George can cut and split a cord of firewood in 3 fewer hour(s) than Skylar can. When they work togethe it takes them 2 hr(s).How long would it take each of them to do the job alone? George? Skylar? Simplify answer1 solutions Answer 371927 by ptaylor(2048)   on 2012-03-04 17:29:46 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=amount of time it takes Skyler to do the job Then (x-3) = amount of time it takes George to do the job Skyler works at the rate of 1/x job per hour George works at the rate of 1/(x-3) job per hour Together they work at the rate of 1/2 of the job per hour sooooo: 1/x +1/(x-3)=1/2 multiply each side by 2x(x-3) 2(x-3)+2x=x(x-3) simplify 2x-6+2x=x^2-3x collect like terms 4x-6=x^2-3x x^2-7x+6=0 quadratic in standard form and it can be factored (x-6)(x-1)=0 x=6 and x=1 Clearly x=1 does not work because George would have do do negative work to do the job in 3 hours fewer time, sooooo x=6 hours time time it takes Skyler to do the job x-3=6-3=3 hours time it takes George to do the job CK 1/6+1/3=1/2 1/6 + 2/6=1/2 1/2=1/2 Hope this helps---ptaylor
 Rate-of-work-word-problems/581976: Sid can paint a house by himself in 10 hours and Sid and Bill can paint a house together in 4 hours. How long does it take Bill to paint a house by himself? 1 solutions Answer 371922 by ptaylor(2048)   on 2012-03-04 17:02:50 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=amount of time it takes Bill to paint the house by himself Then Bill paints at the rate of 1/x house per hour Sid paints at the rate of 1/10 house per hour Sid and Bill together paints at the rate of 1/4 house per hour soooooo: 1/10+1/x=1/4 multiply each term by 40x 4x+40=10x 6x=40 x=6 two thirds hours-------time it takes Bill to paint the house by himself CK 1/10+1/(20/3)=1/4 1/10+3/20=1/4 2/20+3/20=1/4 5/20=1/4 1/4=1/4 Hope this helps---ptaylor
 Rate-of-work-word-problems/581296: It takes beverly 4 hours to clean a room. If steve worked together with her it would only take 48 minutes for the room to be cleaned. How long would it take steve to clean the room by himself? I did: 1/B + 1/S= 1/X B= beverly S= steve 1/4hrs + 1/X= 1/48 min1 solutions Answer 371554 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 14:21:10 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=amount of time it takes Steve to clean the room working alone Then Steve works at the rate of 1/x room per hour Beverly works at the rate of 1/4 room per hour Beverly and Steve working together works at the rate of 1/(4/5) =5/4 room per hour (48 min=4/5 hr and we are working in hours) Soooo, our equation to solve is: (1/4)+(1/x)=5/4 multiply each term by 4x x+4=5x 4x=4 x=1 hour----amount of time it takes Steve to clean the room working alone. CK in 4/5 of an hour Steve cleans 4/5 th of the room in 4/5 of an hour Beverly cleans(1/4)(4/5) =1/5 of the room 1/5+4/5=1 (room that is) Hope this helps---ptaylor
 test/581290: -4(k-7)-(-5k-7)=-81 solutions Answer 371552 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 14:09:59 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!-4(k-7)-(-5k-7)=8 get rid of parens -4k+28+5k+7=8 collect like terms -4k+5k+28+7=8 k+35=8 subtract 35 from each side k=-35+8 k=-27 CK -4(-27-7)-((-5*-27)-7)=8 -4*(-34)-(135-7)=8 136-128=8 8=8 Hope this helps---ptaylor
 test/581291: jim and bob are panning for gold in leadville,colorado.the ratio of gold found by jim to gold found by bob is 4:7.if the two men together find a total of 55 pieces of gold,find how many pieces of gold each man found. (Use the 5-step method and check your work)1 solutions Answer 371551 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 14:00:29 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!OK. Now we know that for every 7+4=11 pieces of gold found, Jim finds 4 and Bob finds 7. In other words, Jim finds 4/11 of the gold and Bob finds 7/11 of the gold. (4/11)*55 =20----amount found by Jim (7/11)*55=35---amount found by Bob CK 20/35=4/7 Hope this helps---ptaylor
 Word_Problems_With_Coins/581264: If someone has \$73 with 1 and 5 dollar bills totaling 29 bills.How many 1 and 5 dollar bills do they have?1 solutions Answer 371550 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 13:54:23 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=number of 1 dollar bills And let y=number of 5 dollar bills Now we are told that: x+y=29------------------------------eq1 and x+5y=73-------------------------------eq2 subtract eq1 from eq2: 4y=44 y=11 number of 5 dollar bills from eq 1: x+11=29 x=18---------------number of 1 dollar bills CK 18+55=73 73=73 and 11+18=29 29=29 Hope this helps---ptaylor
 Travel_Word_Problems/581263: Two bikes begin traveling towards each other, at a starting distance of 15 miles apart. Bike A is traveling at 10mph, Bike B is traveling at 5 mph. There is a fly that flies from front tire to front tire of the two bikes, going back and forth at a rate of 20 mph. How many miles will the fly travel before he gets squashed between the two bikes?1 solutions Answer 371547 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 13:44:23 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance(d) equals rate(r) times Time(t) or d=rt; r=d/t and t=d/r Now we know that bike A and Bike B are approaching each other at the rate of 10+5=15 mph Time it takes bikes to collide=t=d/r=15/15=1 hour Sooooo, the fly has 1 hour of flying time before it gets squashed and in the one hour, it travels a distance of d=rt=20*1=20 mi Hope this helps--ptaylor
 t e s t/581288: dan can shovel the snow from his driveway in 45 minutes.his wife janice can shovel the driveway in 1 1/4 hours.what is the ratio of dan's shoveling time to janice's shoveling time? 1 solutions Answer 371544 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 13:33:14 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Well, Dan shovels at the rate of 1/45 driveway per min Janice shovels at the rate of 1/75 driveway per min soooo, ratio of Dan's shoveling time to Janice's shoveling time =(1/45)/(1/75)= (1/45)(75/1)=75/45=5/3. In other words, Dan can shovel 5 driveways to Janice's 3. Hope this helps---ptaylor
 Mixture_Word_Problems/581242: A liquid fertilizer requires dilution before use. How much liquid fertilizer must be added to 600mL of water to make a 25% fertilizer solution? Can you show the work please?1 solutions Answer 371542 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 13:24:53 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let x=amount of liquid fertilizer that needs to be added Now we know that the amount of pure fertilizer that exists before the mixture takes place has to equal the amount of pure fertilizer that exists after the mixture takes place, sooooo: x=0.25(600+x) x=150+0.25x subtract 0.25x from each side x-0.25x=150 0.75x=150 x=200 ml----amount of liquid fertilizer needed CK 200ml=0.25*800ml 200ml=200ml Hope this helps---ptaylor
 Numbers_Word_Problems/581231: One number is 1 less than another. If 7 times the smaller number is 3 times the larger number is 25, find the two numbers. 1 solutions Answer 371541 by ptaylor(2048)   on 2012-03-02 13:17:35 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!You need to recheck the wording of the problem. Too many is's
 Travel_Word_Problems/573772: what is the velocity of a bicycle(in meter per second) if it travels 1 kilometer west in 4.1 minutes?1 solutions Answer 368875 by ptaylor(2048)   on 2012-02-16 13:27:25 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance(d) equals Rate(r) times Time(t) or d=rt; r=d/t and t=d/r 1 kilometer=1000 meters 4.1 min=4.1*60=246 sec d=1000 meters time=246 sec soooo, velocity=1000 meters/246 sec West=4.065 meters/sec WEST P.S. Velocity is a vector. It is made up of both speed and direction Hope this helps---ptaylor