Algebra ->  Tutoring on algebra.com -> See tutors' answers!      Log On

 Tutoring Home For Students Tools for Tutors Our Tutors Register Recently Solved
 By Tutor
| By Problem Number |

Tutor:

Recent problems solved by 'mananth'

Jump to solutions: 0..29 , 30..59 , 60..89 , 90..119 , 120..149 , 150..179 , 180..209 , 210..239 , 240..269 , 270..299 , 300..329 , 330..359 , 360..389 , 390..419 , 420..449 , 450..479 , 480..509 , 510..539 , 540..569 , 570..599 , 600..629 , 630..659 , 660..689 , 690..719 , 720..749 , 750..779 , 780..809 , 810..839 , 840..869 , 870..899 , 900..929 , 930..959 , 960..989 , 990..1019 , 1020..1049 , 1050..1079 , 1080..1109 , 1110..1139 , 1140..1169 , 1170..1199 , 1200..1229 , 1230..1259 , 1260..1289 , 1290..1319 , 1320..1349 , 1350..1379 , 1380..1409 , 1410..1439 , 1440..1469 , 1470..1499 , 1500..1529 , 1530..1559 , 1560..1589 , 1590..1619 , 1620..1649 , 1650..1679 , 1680..1709 , 1710..1739 , 1740..1769 , 1770..1799 , 1800..1829 , 1830..1859 , 1860..1889 , 1890..1919 , 1920..1949 , 1950..1979 , 1980..2009 , 2010..2039 , 2040..2069 , 2070..2099 , 2100..2129 , 2130..2159 , 2160..2189 , 2190..2219 , 2220..2249 , 2250..2279 , 2280..2309 , 2310..2339 , 2340..2369 , 2370..2399 , 2400..2429 , 2430..2459 , 2460..2489 , 2490..2519 , 2520..2549 , 2550..2579 , 2580..2609 , 2610..2639 , 2640..2669 , 2670..2699 , 2700..2729 , 2730..2759 , 2760..2789 , 2790..2819 , 2820..2849 , 2850..2879 , 2880..2909 , 2910..2939 , 2940..2969 , 2970..2999 , 3000..3029 , 3030..3059 , 3060..3089 , 3090..3119 , 3120..3149 , 3150..3179 , 3180..3209 , 3210..3239 , 3240..3269 , 3270..3299 , 3300..3329 , 3330..3359 , 3360..3389 , 3390..3419 , 3420..3449 , 3450..3479 , 3480..3509 , 3510..3539 , 3540..3569 , 3570..3599 , 3600..3629 , 3630..3659 , 3660..3689 , 3690..3719 , 3720..3749 , 3750..3779 , 3780..3809 , 3810..3839 , 3840..3869 , 3870..3899 , 3900..3929 , 3930..3959 , 3960..3989 , 3990..4019 , 4020..4049 , 4050..4079 , 4080..4109 , 4110..4139 , 4140..4169 , 4170..4199 , 4200..4229 , 4230..4259 , 4260..4289 , 4290..4319 , 4320..4349 , 4350..4379 , 4380..4409 , 4410..4439 , 4440..4469 , 4470..4499 , 4500..4529 , 4530..4559 , 4560..4589 , 4590..4619 , 4620..4649 , 4650..4679 , 4680..4709 , 4710..4739 , 4740..4769 , 4770..4799 , 4800..4829 , 4830..4859 , 4860..4889 , 4890..4919 , 4920..4949 , 4950..4979 , 4980..5009 , 5010..5039 , 5040..5069 , 5070..5099 , 5100..5129 , 5130..5159 , 5160..5189 , 5190..5219 , 5220..5249 , 5250..5279 , 5280..5309 , 5310..5339 , 5340..5369 , 5370..5399 , 5400..5429 , 5430..5459 , 5460..5489 , 5490..5519 , 5520..5549 , 5550..5579 , 5580..5609 , 5610..5639 , 5640..5669 , 5670..5699 , 5700..5729 , 5730..5759 , 5760..5789 , 5790..5819 , 5820..5849 , 5850..5879 , 5880..5909 , 5910..5939 , 5940..5969 , 5970..5999 , 6000..6029 , 6030..6059 , 6060..6089 , 6090..6119 , 6120..6149 , 6150..6179 , 6180..6209 , 6210..6239 , 6240..6269 , 6270..6299 , 6300..6329 , 6330..6359 , 6360..6389 , 6390..6419 , 6420..6449 , 6450..6479 , 6480..6509 , 6510..6539 , 6540..6569 , 6570..6599 , 6600..6629 , 6630..6659 , 6660..6689 , 6690..6719 , 6720..6749 , 6750..6779 , 6780..6809 , 6810..6839 , 6840..6869 , 6870..6899 , 6900..6929 , 6930..6959 , 6960..6989 , 6990..7019 , 7020..7049 , 7050..7079 , 7080..7109 , 7110..7139 , 7140..7169 , 7170..7199 , 7200..7229 , 7230..7259 , 7260..7289 , 7290..7319 , 7320..7349 , 7350..7379 , 7380..7409 , 7410..7439 , 7440..7469 , 7470..7499 , 7500..7529 , 7530..7559 , 7560..7589 , 7590..7619 , 7620..7649 , 7650..7679 , 7680..7709 , 7710..7739 , 7740..7769 , 7770..7799 , 7800..7829 , 7830..7859 , 7860..7889 , 7890..7919 , 7920..7949 , 7950..7979 , 7980..8009 , 8010..8039 , 8040..8069 , 8070..8099 , 8100..8129 , 8130..8159 , 8160..8189 , 8190..8219 , 8220..8249 , 8250..8279 , 8280..8309 , 8310..8339 , 8340..8369 , 8370..8399 , 8400..8429 , 8430..8459 , 8460..8489 , 8490..8519 , 8520..8549 , 8550..8579 , 8580..8609 , 8610..8639 , 8640..8669 , 8670..8699 , 8700..8729 , 8730..8759 , 8760..8789 , 8790..8819 , 8820..8849 , 8850..8879 , 8880..8909 , 8910..8939 , 8940..8969 , 8970..8999 , 9000..9029 , 9030..9059 , 9060..9089 , 9090..9119 , 9120..9149 , 9150..9179 , 9180..9209 , 9210..9239 , 9240..9269 , 9270..9299 , 9300..9329 , 9330..9359 , 9360..9389 , 9390..9419 , 9420..9449 , 9450..9479 , 9480..9509 , 9510..9539 , 9540..9569 , 9570..9599 , 9600..9629 , 9630..9659 , 9660..9689 , 9690..9719 , 9720..9749 , 9750..9779 , 9780..9809 , 9810..9839 , 9840..9869 , 9870..9899 , 9900..9929 , 9930..9959 , 9960..9989 , 9990..10019 , 10020..10049 , 10050..10079 , 10080..10109 , 10110..10139 , 10140..10169 , 10170..10199 , 10200..10229 , 10230..10259 , 10260..10289 , 10290..10319 , 10320..10349 , 10350..10379 , 10380..10409 , 10410..10439 , 10440..10469 , 10470..10499 , 10500..10529 , 10530..10559 , 10560..10589 , 10590..10619 , 10620..10649 , 10650..10679 , 10680..10709 , 10710..10739 , 10740..10769 , 10770..10799 , 10800..10829 , 10830..10859 , 10860..10889 , 10890..10919 , 10920..10949 , 10950..10979 , 10980..11009 , 11010..11039 , 11040..11069 , 11070..11099 , 11100..11129 , 11130..11159 , 11160..11189 , 11190..11219 , 11220..11249 , 11250..11279 , 11280..11309 , 11310..11339 , 11340..11369 , 11370..11399 , 11400..11429 , 11430..11459 , 11460..11489 , 11490..11519 , 11520..11549 , 11550..11579 , 11580..11609 , 11610..11639 , 11640..11669 , 11670..11699 , 11700..11729 , 11730..11759 , 11760..11789 , 11790..11819 , 11820..11849 , 11850..11879 , 11880..11909 , 11910..11939 , 11940..11969 , 11970..11999 , 12000..12029 , 12030..12059 , 12060..12089 , 12090..12119 , 12120..12149 , 12150..12179 , 12180..12209 , 12210..12239 , 12240..12269 , 12270..12299, >>Next

 Travel_Word_Problems/341863: A car is traveling on a road that is perpendicular to a railroad track. When the car is 30 meters from the crossing, the car's new collison dector warns the driver that there is a train 50 meters from teh car and heading toward the same crossing. How far is the train form the car?1 solutions Answer 244766 by mananth(12270)   on 2010-09-12 02:33:14 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!The car , the crossing & the train are at right angles to each other. the hypotenuse = 50 m the leg =30 m other leg = (sqrt(50^2-30^2) sqrt(2500-900) =sqrt 1600 =40 m. Train is 40 m from the crossing
 Linear-systems/341869: how to get the answer of the following? 1.) The perimeter of an isosceles triangle is 36 cm. The total length of the two congruent legs is 12 centimeters more than one half the length of the base. Find the lengths of the three sides.1 solutions Answer 244765 by mananth(12270)   on 2010-09-12 02:27:24 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!let the base = x let congruent side be y 2y+x=36 .....................1 2y= x/2 +12 multiply by 2 4y=x+24 4y-x=24.......................2 add eq 1 & eq 2 6y=36+24 6y=60 divide by 6 y= 60/6 y=10 conguent side plug value of y in equation 1 2*10+x=36 20+x=36 x=36-20 x=16 the base CHECK 16+10+10 = 36 .....
 Angles/341870: angle A is nine less than the measure of angle B. if angles A & B form a linear pair, what are their measures?1 solutions Answer 244764 by mananth(12270)   on 2010-09-12 02:19:55 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!let B be x A = x-9 x-9+x=180 2x=180+9 2x=189 x= 189/2 x=94.5 deg Angle B = 94.5-9 83.5 deg
 Numbers_Word_Problems/341853: If 9 is subracted from a number and this difference is doubled, the result is 12 more than the number, what is the number.1 solutions Answer 244756 by mananth(12270)   on 2010-09-11 23:55:05 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!let x be the number 9 is subtracted = x-9 it is doubled= 2(x-9) 2(x-9)= x+12 2x-18=x+12 2x-x=18+12 x=30
 Expressions-with-variables/341842: How would you solve-2c+3(c+15)=c-7(-c+3)-9(-8+5c)?1 solutions Answer 244755 by mananth(12270)   on 2010-09-11 23:51:54 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!-2c+3(c+15)=c-7(-c+3)-9(-8+5c) -2c+3c+45=c+7c-21+72-45c bring all the terms on LHS -2c+3c-c-7c+45c=-45-21+72 38c=6 divide by 38 c= 6/38 c=3/19
 Linear-systems/341841: A mother is three times as old as her daughter. Nine years ago, she was six times as old a her daughter. Find the present age of each.1 solutions Answer 244746 by mananth(12270)   on 2010-09-11 23:14:33 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!let daughter be x years now mother is 3x now. 9 years ago daughter = x-9 mother = 3x-9 .. 3x-9 = 6(x-9) 3x-9 = 6x -54 6x-3x= 54 -9 3x=45 divide by 3 x= 15 daughter's age mother's age = 3x = 3*15 = 45 years
 Mixture_Word_Problems/341819: A large tank contains 100 gallons of pure water. How many gallons of a saline solution containing 25% salt must be added to obtain a solution that has 10% salt ?1 solutions Answer 244737 by mananth(12270)   on 2010-09-11 22:01:21 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!water 100 gallons 0% saline 25% x gallons total 10% x+100 .. 0+ 25x=10(x+100) 25x=10x+1000 25x-10x=1000 15x= 1000 x= 1000/15 x= 66.66 gallons of water
 Mixture_Word_Problems/341817: Juan mixes 25 mL of a 15% acid solution with 60 mL of a 25% acid solution and 48 mL of a 50% acid solution. About what percent acid is the final solution? If you could please help me figure this out with using only one variable (perferrably x) that would be great...thanks!!! 1 solutions Answer 244735 by mananth(12270)   on 2010-09-11 21:05:16 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Juan mixes 25 mL of a 15% acid solution with 60 mL of a 25% acid solution and 48 mL of a 50% acid solution. About what percent acid is the final solution? 25ml 15% 60 ml 25% 48 ml 50% Let percent in thefinal solution be x and quantity will be 133 ml 25*15+60*25+48*50=133*x 375+1500+2400=133x 4275 =133x x= 424/133 x= 32.14%
 Angles/341806: Angles A, B, C. Angle A is twice as large plus 7 as angle B. Angle C is 61 degrees larger than angle B. What are the measures of all 3 angles?1 solutions Answer 244732 by mananth(12270)   on 2010-09-11 20:55:12 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Angle B = x Angle A = 2x+7 Angle C =x+61 ... x+2x+7+x+61 = 180 4x+68=100 4x= 112 x= 28 angle B angle A = 2x+7 = 2*28+7=63 angle C = x+61=28+61=89 ..
 Travel_Word_Problems/341813: what must be your average speed in order to travel 220 km in 2.25 hours1 solutions Answer 244731 by mananth(12270)   on 2010-09-11 20:50:09 (Show Source): You can put this solution on YOUR website! distance = 220 km time = 2.25 hours 220/2.25 = 97.7 km/h
 Mixture_Word_Problems/341603: The radiator in a car is filled with a solution of 70% antifreeze and 30% water. The manufacturer of the antifreeze suggests that for summer driving, optimal cooling of the engine is obtained with only 50% antifreeze. If the capacity of the radiator is 3.5 L, how much coolant should be drained and replaced with water to reduce the antifreeze concentration to the recommended level?1 solutions Answer 244614 by mananth(12270)   on 2010-09-11 06:53:38 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let water required be x L 70% antifreeze = 3.5 -x L .. total 50% 3.5 L .. 0+0.7(3.5-x)=0.5*3.5 2.45-0.7x=1.75 -0.7x=1.75-2.45 -0.7x= -0.70 x= 1 L 1 liter 70% has to be drained and 1 L water added.
 Mixture_Word_Problems/341604: A two-acre building lot is five times as long as it is wide. What are its dimensions?1 solutions Answer 244613 by mananth(12270)   on 2010-09-11 06:43:49 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!1 acre = 43560 sq. ft. 2 acre = 87120 sq.ft. .. let width be x length = 5x Area = L*W A=5x*x A= 5x^2 5x^2=87120 x^2=17424 x= 132 feet the width .. length = 5x =5*132 =660 feet the length
 Polynomials-and-rational-expressions/341606: 1. (x+4)/(x)-(2x-5)/(x+1) 2. (2-x)/(2x+6)+ x/(x^2-9) Could someone help me work this problem out because I don't understand how to solve these?1 solutions Answer 244612 by mananth(12270)   on 2010-09-11 06:31:51 (Show Source): You can put this solution on YOUR website! LCD = x(x+1) 2. (2-x)/(2x+6)+ x/(x^2-9) 2(x-3) = LCD
 Bodies-in-space/341609: The two right circular cylinders A and B above have diameters of 8 and 12 respectively. If the volume of B is twice the volume of A, what is the ratio of the height of A to the height of B? a 4/9 b 1/2 c 2/3 d 8/9 e 9/81 solutions Answer 244611 by mananth(12270)   on 2010-09-11 06:12:29 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!e. 9/8
 Geometry_Word_Problems/341610: A cereal box has a volume of 176 cubic inches. When it stands upright, its base has an area of 16 square inches. If a supermarket displays the box standing upright on a display shelf, what is the minimum number of inches between that shelf and the one above it? (a) 8 (b)11 (c) 16 (d) 160 (e) 2561 solutions Answer 244610 by mananth(12270)   on 2010-09-11 06:03:18 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!b. 11
 Geometry_Word_Problems/341611: All the dimensions of a certain rectangular solid are integers greater than 1. If the volume is 126 cubic inches and the height is 6 inches, what is the perimeter of the base? (a) 10 (b)16 (c) 20 (d) 21 (e) 271 solutions Answer 244609 by mananth(12270)   on 2010-09-11 05:50:06 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Volume = 126 height =6 area of base = 126/6 = 21 inches L*W = 21 The dimensions of base = 7*3 =21 7" by 3" The perimeter = 2*(L+W) P= 2*(7+3) P=20 inches
 Bodies-in-space/341612: If the area of one face of a cube is 16, what is the volume of the cube? (a) 4 (b) 12 (c) 48 (d) 64 (e) 2561 solutions Answer 244608 by mananth(12270)   on 2010-09-11 05:45:20 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!area of one face of the cube = 16 so side = 4. volume of cube = side^3 =4^3 =64
 Inverses/341615: I need to know how to work out the reciprocal of decimals and normal numbers for coursework, I don't understand what everyone else is saying. >.< Can you help me, Please?1 solutions Answer 244607 by mananth(12270)   on 2010-09-11 05:42:07 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!write to me
 Travel_Word_Problems/341614: what is the time to travel between two cities? The total distance is 960 miles. At an average of 75mph, how long would it take me? (Ruling out stopping for gas and food.) any help would be greatly appreciated. thank you1 solutions Answer 244606 by mananth(12270)   on 2010-09-11 05:41:01 (Show Source): You can put this solution on YOUR website! distance = 960 miles speed = 75 mph .. = 12.8 hours or 12 hours 48 minutes
 Travel_Word_Problems/341582: Two trains leave the station at the same time, one heading west and the other east. The westbound train travels 20 miles per hour slower than the eastbound train. If the two trains are 900 miles apart after 5 hours, what is the rate of the westbound train? 1 solutions Answer 244605 by mananth(12270)   on 2010-09-11 00:31:11 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Two trains leave the station at the same time, one heading west and the other east. The westbound train travels 20 miles per hour slower than the eastbound train. If the two trains are 900 miles apart after 5 hours, what is the rate of the westbound train? .. let east bound train (A) speed =x mph west bound train(B) speed will be x-20 mph. .. Distance = speed * time distance traveled by train A = 5x distance traveled by train B = 5*(x-20) .. 5x+5(x-20)=900 5x+5x-100 =900 10x=900+100 10x=1000 x=100 mph east bound train west bound train = 100-20=80 mph ..
 Linear-equations/341587: graph the line with slope -1/3 passing though the point(3,5)1 solutions Answer 244604 by mananth(12270)   on 2010-09-11 00:20:41 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!plug the value of m=-1/3 & (3,5) .. 5=-1/3*(3)+b 5=-1+b b=6 .. y= (-1/3) x +6
 test/341596: John spent \$352 on fencing for his dog pen. The fencing cost \$11.00 per foot. He built a rectangular pen 10 feet in length. If he had planned better, he could have increased the area avalible to his dog by a maximum of how many square feet?1 solutions Answer 244603 by mananth(12270)   on 2010-09-10 23:55:58 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!\$352 for the fence @ \$11 . foot. so total fencing = 352/11= 32 feet. .. Perimeter P = 2(L+W) 32= 2(L+W) 32/2 = L+W 16= 10+W W= 16-10 W= 6 feet. .. The area of the pen = 10*6 = 60 sq. ft. we know square gives maximum area. so 8*8 =64 He could have gained 4 sq.ft
 Money_Word_Problems/341368: There were 284 tickets sold for a basketball game. The activity cardholder's ticket cost \$1.25 and the non cardholders' tickets cost \$2.25. The total amount of money collected was \$521. How many of each kind of ticket were sold? How many activity cardholders ticket were sold? How many non-cardholders ticket were sold?1 solutions Answer 244440 by mananth(12270)   on 2010-09-10 10:24:07 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!let x be the number of activity cardholder's tickets sold at \$1.25 non - 284-x tickets \$2.25 Total revene = \$521 .. 1,25x+(284-x)*2.25 = 521 1.25x + 639-2.25x=521 -x= -639-521 x= 118 activity cardholder's tickets 284-118= 166 non activity cardholder's tickets
 Graphs/341355: Write the equation of the line that passes through (2, 2) and (6, 3) in standard form Thank you1 solutions Answer 244422 by mananth(12270)   on 2010-09-10 09:23:11 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!The slope of line passing through these points y2-y1 / x2-x1 =(3-2) / (6-2) =1/4 . y= mx+b is the equation of the line. plug any value from the two points. 2=1/4 * x+b 2=1/2 +b 2-1/2 = b 3/2 = b .. so the equation of the line = y=1/4 (x) + 3/2
 Travel_Word_Problems/341350: Joe drove 210 km at 70 km/h and then another 210 km at 105 hm/h. It took Bill the same length of time to drive the entire 420 km at constant speed. What was Bill's speed?1 solutions Answer 244421 by mananth(12270)   on 2010-09-10 09:10:43 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Joe drove 210 km at 70 km/h and then another 210 km at 105 hm/h. It took Bill the same length of time to drive the entire 420 km at constant speed. What was Bill's speed? .. Time taken by Joe = Time taken = 3 + 2 = 5 hours. .. Bill takes same time to go 420 kms . Bill's speed = 420/5 = 84 km/h
 Divisibility_and_Prime_Numbers/341354: is 1403 divisible by 3?1 solutions Answer 244420 by mananth(12270)   on 2010-09-10 09:02:48 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!1+4+0+3 =8 8 is not divisible by 3 so the number 1403 is not divisible by 3
 Radicals/341334: Hello! I have this problem and not quite sure if I did it right. Write the expression in lowest terms. Assume that all variables represent positive real numbers: 54+36√21 -------- 45 Will this equal: 6+4√21 ------ 5 or can √21 be factored more with √3 and √7? Thank you!1 solutions Answer 244409 by mananth(12270)   on 2010-09-10 08:18:33 (Show Source):