Algebra ->  Tutoring on algebra.com -> See tutors' answers!      Log On

 Tutoring Home For Students Tools for Tutors Our Tutors Register Recently Solved
 By Tutor
| By Problem Number |

Tutor:

# Recent problems solved by 'Maths68'

Jump to solutions: 0..29 , 30..59 , 60..89 , 90..119 , 120..149 , 150..179 , 180..209 , 210..239 , 240..269 , 270..299 , 300..329 , 330..359 , 360..389 , 390..419 , 420..449 , 450..479 , 480..509 , 510..539 , 540..569 , 570..599 , 600..629 , 630..659 , 660..689 , 690..719 , 720..749 , 750..779 , 780..809 , 810..839 , 840..869 , 870..899 , 900..929 , 930..959 , 960..989 , 990..1019 , 1020..1049 , 1050..1079 , 1080..1109 , 1110..1139 , 1140..1169 , 1170..1199 , 1200..1229 , 1230..1259 , 1260..1289 , 1290..1319 , 1320..1349 , 1350..1379 , 1380..1409 , 1410..1439 , 1440..1469 , 1470..1499, >>Next

 Rational-functions/554972: How can I add these? 4g/3g-6 + 7g/6g-121 solutions Answer 361597 by Maths68(1474)   on 2012-01-10 02:59:50 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= = Take LCD = = =
 Linear-systems/554997: Alices restaurant has a total of 205 seats. Th enumber of seats in the non-smoking section is 73 more than twice the number of seats in the smoking section. How many seats are in each section?1 solutions Answer 361593 by Maths68(1474)   on 2012-01-10 01:49:19 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Alices restaurant has a total of 205 seats. Th enumber of seats in the non-smoking section is 73 more than twice the number of seats in the smoking section. How many seats are in each section? Number of seats in Smoking Section = x Th number of seats in the non-smoking section is 73 more than twice the number of seats in the smoking section = 2x+73 Total seats = 205 x+(2x+73)=205 x+2x+73=205 3x+73=205 3x=205-73 3x=132 3x/3=32/3 x=44 Number of seats in Smoking Section = x = 44 Number of seats in the non-smoking section = 2x+73 = 2(44)+73 = 88+73 = 161
 Polynomials-and-rational-expressions/555016: The length of a rectangle is 3 inches greater than the width. A. Write a polynomial that represents the area of the rectangle. B. Find the area of the rectangle when the width is 4 inches.1 solutions Answer 361585 by Maths68(1474)   on 2012-01-10 00:37:50 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Length = l Width = w The length of a rectangle is 3 inches greater than the width = l = w+3 Area of rectangle = a A. Write a polynomial that represents the area of the rectangle. a=lw a=w(w+3) a=w^2+3w w^2+3w-a=0 (B) Find the area of the rectangle when the width is 4 inches a=w^2+3w w=4 a=(4)^2+3(4) a=16+12 a=28 sq inches
 Polynomials-and-rational-expressions/554988: Simplify: (4b^2-3b)*5b^2/40b^3-30b^21 solutions Answer 361584 by Maths68(1474)   on 2012-01-10 00:30:39 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= = = = =
 Linear-systems/555002: Ricks paint store sells a special shade of pink paint (Ricky's Blush) which can be made from red paint and white paint. The amount of red paint should be three times the amount of white paint. How much of each kind of paint is needed to make 264 gallons of Ricky's Blush?1 solutions Answer 361583 by Maths68(1474)   on 2012-01-10 00:03:27 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Amount of White paint is used = x The amount of red paint should be three times the amount of white paint Amount of Red paint is used = 3x Amount of Riky's Blush = 264 White paint + Red paint = Riky's Blush x+3x=264 4x=264 4x/4=264/4 x=66 Amount of White paint is used = x =66 gallons The amount of red paint should be three times the amount of white paint Amount of Red paint is used = 3x = 3*66 = 198 gallons
 Polynomials-and-rational-expressions/555004: 12x^3y^2 + 8x^2y^2 - 16xy^3 How do I solve?1 solutions Answer 361582 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 23:56:18 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= =
 Rectangles/554439: find the length of a square given its area is 196 sq metre 1 solutions Answer 361337 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 02:09:05 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Area of Square = a = 196 sq metres Side = s = ? s=14 meters Length of the square = 14 metres Width of the square = 14 metres
 Age_Word_Problems/554442: A boy is 17 years old and his sister is twice as old. When the boy is 23 years old, what will be the age of his sister?1 solutions Answer 361335 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 01:41:21 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Age of boy = 17 Age of sister = 17*2 = 34 Boy will be 23 old in = 23-17 = 6 years Age of sister will be in six year = 34+6 = 40 years.
 Equations/554375: 3/4 = d + 1/101 solutions Answer 361334 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 01:35:42 (Show Source):
 Exponents-negative-and-fractional/554403: Please tell me how to make this problem into a fraction. the problem is -5 to the -3rd power . I have the givin answers on my paper to choose from and they are 1/125 , -1/125 , 1/15 , -1/15 . I do not understand how to work this problem.1 solutions Answer 361333 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 01:14:23 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= = = = =
 Inequalities/554420: 2+x:3=4+x:51 solutions Answer 361332 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 01:09:37 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!(2+x):3=(4+x):5 (2+x)/3=4+x/5 5(2+x)=3(4+x) 10+5x=12+3x 5x-3x=12-10 2x=2 x=2/2 x=1 Check ======== (2+x):3=(4+x):5 (2+1):3=(4+1):5 3:3=5:5 3/3=5/5 1=1
 Numeric_Fractions/554432: what is 5 2/5 - 3 1/41 solutions Answer 361330 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 01:03:32 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= = Take LCD = = = =
 Travel_Word_Problems/554426: how long does it take to walk 3/5 miles1 solutions Answer 361329 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 00:54:27 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!According to Wikipedia, the free encyclopedia "Although walking speeds can vary greatly depending on factors such as height, weight, age, terrain, surface, load, culture, effort, and fitness, the average human walking speed is about 5.0 kilometres per hour (km/h), or about 3.1 miles per hour (mph)." Speed = 3.1 mph Distance = 3/5 or 0.6 miles Time = ? Time = Distance / speed Time = 0.6/3.1 Time = 0.1935 hours approximately. It takes 0.1935 hours or 11.61 minutes to cover 3/5 miles.
 Numbers_Word_Problems/554416: The sum of three consecutive odd integers is greater than 30. What are the least possible values for the integers?1 solutions Answer 361328 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 00:39:59 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let 1st Interger = x+1 2nd Interger = x+3 3rd Interger = x+5 Given The sum of three consecutive odd integers is greater than 30 x+1+x+2+x+3>30 3x+6>30 3x>30-6 3x>24 3x/3>24/3 x>8 1st Interger = x+1 = 8+1 = 9 2nd Interger = x+3 = 8+3 = 11 3rd Interger = x+5 = 8+5 = 13
 expressions/554419: what is the answer of 1.(x/2+y/3)(x/2-y/3) 2. 8m-{-[-(-2mn+n)+(-4n+6m)]} 3.-{-[y+(-2x+5y)-3x]+9y-6x}1 solutions Answer 361327 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 00:33:36 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= Take LCD = = = ============================================================================================== = = = = = = ============================================================================================== = = = = = = =
 Mixture_Word_Problems/554370: 3.5 + f = 1.21 solutions Answer 361326 by Maths68(1474)   on 2012-01-09 00:08:20 (Show Source): You can put this solution on YOUR website! Check ====== Put the value of f in original equation
 Human-and-algebraic-language/554392: The ages of three brothers are consecutive even integers. Three times the age of the youngest brother exceeds the oldest brothers age by 48 years. What is the age of the youngest brother?1 solutions Answer 361325 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 23:58:13 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let Youngest brother age = x+2 Younger brother age = x+4 Oldest brother age = x+6 Given ----- Three times the age of the youngest brother exceeds the oldest brothers age by 48 years 3(x+2)=x+6+48 3x+6=x+54 3x-x=54-6 2x=48 2x/2=48/2 x=24 Youngest brother age = x+2 = 24+2 = 26 years old Younger brother age = x+4 = 24+4 = 28 years old Oldest brother age = x+6 = 24+6 = 30 years old
 Polynomials-and-rational-expressions/554405: Simplifying fractions Solve for x 2x+5k=6k^2-3kx-61 solutions Answer 361324 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 23:41:29 (Show Source): You can put this solution on YOUR website! Divide by (2+3k) both sides
 Linear-systems/554395: may you help me solve 2x+3y=13 3x+5y=101 solutions Answer 361323 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 23:35:22 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!2x+3y=13 .........(1) 3x+5y=10 ..........(2) Multiply (1) by 3 and (2) by 2 6x+9y=39.........(3) 6x+10y=20........(4) Subtract (4) from (3) 6x+9y=39 -6x-10y=-20 ------------------ -y=19 Multiply above equation by (-1) (-1)(-y)=(-1)(19) y=-19 Put the value of y in (1) 2x+3y=13 .........(1) 2x+3(-19)=13 2x-57=13 2x=13+57 2x=70 2x/2=70/2 x=35 x,y=35, -19 Check ===== Put the values of x and y in (1) 2x+3y=13 .........(1) 2(35)+3(-19)=13 70-57=13 13=13 Put the values of x and y in (2) 3x+5y=10 ..........(2) 3(35)+5(-19)=10 105-95=10 10=10
 Unit_Conversion_Word_Problems/554399: My question is Ana maria walks 9 miles in 3 hours how many miles does she walk per hour?1 solutions Answer 361322 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 23:21:23 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!My question is Ana maria walks 9 miles in 3 hours how many miles does she walk per hour? Distance = 9 miles Time = 3 hours Speed = ? Speed = Distance / time Speed = 9/3 Speed = 3 miles/hour She walks 3 miles per hour.
 Word_Problems_With_Coins/554389: A jar contains 18 coins, all quarters and dimes. If there are q quarters in the jar, find the total value of the coins in dollars.1 solutions Answer 361317 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 22:38:43 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Quarters = q Dimes = 18-q Total Value in cents = 25*q + 10*(18-q) Total Value in cents = 25q+180-10q Total Value in cents = 15q+180 Total Value in cents = 15(q+12) Total value in Dollars = 15(q+12)/100 Total value in Dollars = 3(q+12)/20
 Word_Problems_With_Coins/554385: mary has 30 coins made up of nickels and dimes. Together they are worth 2.40. How many nickels does mary have?1 solutions Answer 361316 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 22:31:13 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Let Mary has x number of Nickels Mary has 30-x number of Dimes Given Sum of the coins = 2.40 * 100 (Convert \$ into cents) Sum of the coins = 240 Nickels+Dimes=Sum of the coins 5*(x)+10*(30-x)=240 5x+300-10x=240 -5x=240-300 -5x=-60 -5x/-5=-60/-5 x=12 Nickels = x = 12 Dimes = 30-x=30-12=18 Check ===== = 12 * 5 + 10*18 = 60+180 = 240 cents = 240/100 (Convert cents into \$) = \$2.40
 Linear-systems/554380: x=6-4y 2x-3y=1 i dont know how to do these and i have 20 missing assignments please help!1 solutions Answer 361313 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 22:21:17 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!x=6-4y........(1) 2x-3y=1........(2) Put the value of x in (2) 2(6-4y)-3y=1 12-8y-3y=1 -11y=1-12 -11y=-11 Divide by -11 -11y/-11=-11/-11 y=1 Put the value of y in (1) x=6-4y x=6-4(1) x=6-4 x=2 Solution Set x,y=2,1 Check ===== Put the values of x and y in (1) x=6-4y........(1) 2=6-4(1) 2=6-4 2=2 Put the values of x and y in (2) 2x-3y=1........(2) 2(2)-3(1)=1 4-3=1 1=1
 Linear-systems/554062: 4x-3y=-5 2x-y=-71 solutions Answer 361206 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 12:41:12 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!.........(1) ..........(2) Multiply (1) by 2 and (2) by 4 .........(3) .........(4) Subtract (4) from (3) ---------------- Divide by -2 both sides of above equation Put the value of y in (1) .........(1) x,y=-8, -9 Check ===== Put the value of x and y in (2) ..........(2)
 Equations/554053: 7x-6y=7, for y1 solutions Answer 361191 by Maths68(1474)   on 2012-01-08 11:49:26 (Show Source):
 Graphs/553652: Write an equation of the line containing the given point and parallel to the given line. Express your answer in the form y = mx+b. (-2,8; 9x = 5y + 2 The equation of the line is y= _____ Simplfy your answer. Use intergers for any numbers in the expression.1 solutions Answer 360991 by Maths68(1474)   on 2012-01-07 01:30:18 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Equation of the line slope-intercept form y=mx+b Given Equation of the Given line 9x=5y+2 Rearrange above equation according to slope-intercept form 5y=9x-2 5y/5=(9x-2)/5 y=9/5(x)-2/5 Compare with the equation of line slope-intercept form Slope of the given = m = 9/5 Since lines are parallel their slope will be same Slope of the required line = m = 9/5 Point (-2, 8) We have a point and slope we can get easily the require line equation. Use Equation of the line point-slope form m = y2-y1/x2-x1 Put the values in above equation, we have 9/5=(y-8)/(x-(-2)) 9/5=(y-8)/(x+2) 9(x+2)=(y-8)5 9x+18=5y-40 9x+18+40=5y 9x+58=5y (9x+58)/5=5y/5 9/5(x)+58/5=y y=9/5(x)+58/5 Above equation is the equation of the required line in the form of y=mx+b
 Linear-equations/553662: The intercepts of a line are shown below. x-intercept = 4 y-intercept = -2 What is the slope of this line? 1 solutions Answer 360985 by Maths68(1474)   on 2012-01-07 01:06:17 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!When x-intercept = 4, y=0 y-intercept = -2, x=0 So we have two points Points (4,0) and (0,-2) Put the values of above points in the equation of straight line point-slope form m=(y2-y1)/(x2-x1) m=(-2-0)/(0-4) m=-2/-4 m=1/2 Slope the line is 1/2 Equation will be y=mx+b y=x/2-2
 Miscellaneous_Word_Problems/553658: A car dealer sold two cars. On the first car he made a 10% profit and on the second car he lost 10%. He sold the cars for \$9999 each. What was the overall dollar amount of profit or loss on the two transactions, or did the dealer break even?1 solutions Answer 360981 by Maths68(1474)   on 2012-01-07 00:51:52 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Total value of two cars = 9999+9999 = 19998 First Car was sold on 10% profit = 9999*10/100=99990/100=999.90 Second Car was sold on 10% loss = 9999*10/100=99990/100=999.90 Total amount of two cars after sale = (value of first car + profit)+ (Value of Second car - loss) Total amount of two cars after sale = (9999+999.90)+(9999-999.90) Total amount of two cars after sale = 10998.90+8999.10 Total amount of two cars after sale = 19998 Total value of two cars before sale= Total value of two cars after sale 19998=19998 Dealer broke even.
 Quadratic_Equations/553679: help solve g(t) = t-3/t^2-3t+2 t=-2, t=11 solutions Answer 360977 by Maths68(1474)   on 2012-01-06 23:41:29 (Show Source): You can put this solution on YOUR website! t=-2 Take LCD =================================================================== t=1
 Numeric_Fractions/553417: simples form 13 7/24 - 9 3/4 + 5 3/8=1 solutions Answer 360894 by Maths68(1474)   on 2012-01-06 12:55:26 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!= = Take LCM = = = = = = =
 Functions/553482: Solve by elimination method 2r - 5s = -14 5r + 2s = 52 what is the solution of the system1 solutions Answer 360887 by Maths68(1474)   on 2012-01-06 12:23:23 (Show Source): You can put this solution on YOUR website!2r - 5s = -14......(1) 5r + 2s = 52.......(2) Multiply (1) by 5 and (2) by 2 10r-25s=-70.....(3) 10r+4s=104.......(4) Subtract (4) from (3) 10r-25s=-70 -10r-4s=-104 ------------------ -29s=-174 -29s/-29=-174/-29 s=6 Put the value of s in (1) 2r - 5s = -14......(1) 2r - 5(6) = -14 2r - 30 = -14 2r=-14+30 2r=16 2r/2=16/2 r=8 Solution Set (r,s)=(8,6) Check ===== Put the value of r and s in (2) 5r + 2s = 52.......(2) 5(8) + 2(6) = 52 40+12=58 52=52