# SOLUTION: Maria and Eduardo are traveling to a business conference. The trip takes 2 hr for Maria and 2.5 hr for Eduardo, since he lives 40 mi farther away. Eduardo travels 5 mph faster th

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Travel -> SOLUTION: Maria and Eduardo are traveling to a business conference. The trip takes 2 hr for Maria and 2.5 hr for Eduardo, since he lives 40 mi farther away. Eduardo travels 5 mph faster th      Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations! Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help!

 Word Problems: Travel and Distance Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Click here to see ALL problems on Travel Word Problems Question 96260: Maria and Eduardo are traveling to a business conference. The trip takes 2 hr for Maria and 2.5 hr for Eduardo, since he lives 40 mi farther away. Eduardo travels 5 mph faster than Maria. Find their average rates.Answer by ankor@dixie-net.com(15652)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Maria and Eduardo are traveling to a business conference. The trip takes 2 hr for Maria and 2.5 hr for Eduardo, since he lives 40 mi farther away. Eduardo travels 5 mph faster than Maria. Find their average rates. : Let s = M's speed Then (s+5) = E's speed : Write a distance equation: Dist = Time * speed : E's trip - M's trip = 40 2.5(s+5) - 2s = 40 : 2.5s + 12.5 - 2s = 40 : 2.5s - 2s = 40 - 12.5 : .5s = 27.5 : s = 27.5/.5 : s = 55 mph is M's speed then 55 + 5 = 60 mph is E's speed : : Check our solutions by finding the distances M: 2 * 55 = 110 mi E: 2.5 * 60 = 150 mi which is 40 mi further : Did the make sense to you. Not that hard, right?