# SOLUTION: I don't understand how to solve this question : "It took a boat 5 hours to travel upstream and back. The current was 3 mi/h and the return trip took 1 hour. Find the speed of the b

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Travel -> SOLUTION: I don't understand how to solve this question : "It took a boat 5 hours to travel upstream and back. The current was 3 mi/h and the return trip took 1 hour. Find the speed of the b      Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations! Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help!

 Word Problems: Travel and Distance Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Question 551107: I don't understand how to solve this question : "It took a boat 5 hours to travel upstream and back. The current was 3 mi/h and the return trip took 1 hour. Find the speed of the boat in still water." Found 2 solutions by lwsshak3, ankor@dixie-net.com:Answer by lwsshak3(6490)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!I don't understand how to solve this question : "It took a boat 5 hours to travel upstream and back. The current was 3 mi/h and the return trip took 1 hour. Find the speed of the boat in still water. ** let x=speed of boat in still water x+3=speed of boat downstream with current x-3=speed of boat upstream against current distance=travel time*speed (same for both) .. 5(x-3)=1(x+3) 5x-15=x+3 4x=18 x=18/4=4.5 ans: speed of boat in still water=4.5 km/hr Answer by ankor@dixie-net.com(15646)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!"It took a boat 5 hours to travel upstream and back. The current was 3 mi/h and the return trip took 1 hour. Find the speed of the boat in still water." : Let s = boat speed in still water then (s-3) = effective speed upstream and (s+3) = effective speed down stream : It tells us the time up and back was 5 hrs, the return trip (downstream) only took 1 hr, therefore the trip upstream must have taken 4 hrs : The distance each way was the same, so write a distance equation, dist = speed * time 4(s-3) = 1(s+3) 4s - 12 = s + 3 4s - s = 3 + 12 3s = 15 s = 15/3 s = 5 mph is the speed of the boat in still water : : Check this by finding the actual distance each way, they should be equal 4(5-3) = 8 mi 1(5+3) = 8 mi : : Did this help you understand this type of problem? Do you have any questions?