# SOLUTION: Two trains leave simultaneously from stations that are 360 miles apart. If one train is traveling at 40 miles per hour and the other is traveling 50 miles per hour, how far (along

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Travel -> SOLUTION: Two trains leave simultaneously from stations that are 360 miles apart. If one train is traveling at 40 miles per hour and the other is traveling 50 miles per hour, how far (along       Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help! Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations!

 Word Problems: Travel and Distance Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Question 530455: Two trains leave simultaneously from stations that are 360 miles apart. If one train is traveling at 40 miles per hour and the other is traveling 50 miles per hour, how far (along the track) from the nearest station will they meet?Found 2 solutions by oberobic, nerdybill:Answer by oberobic(2304)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!I assume the trains are heading toward each other from the two different stations. That means they are converging at a combined speed of 90 mph. When they meet, they will have covered the 360 miles. The fundamental distance equation is d = rt. In this case we know d = 360 miles and r = 40+50 = 90 mph. Therefore, t = 360/90 = 4 hr The train going 40 mph will have covered 4*40 = 160 miles at the time they meet. The train going 50 mph will have traveled 4*50 = 200 miles at the time they meet. 160+200 = 360 miles, so that checks. Re-reading the question, it asks for how far from the nearest station they will be. Well, both of them will be 160 miles from the nearest station. One train will heading toward the nearest station and the other will be heading away from it. Done. Answer by nerdybill(6948)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!wo trains leave simultaneously from stations that are 360 miles apart. If one train is traveling at 40 miles per hour and the other is traveling 50 miles per hour, how far (along the track) from the nearest station will they meet? . apply the distance formula: d=rt . first, determine the time traveled before they mee50t: Let x = time (hours) before they meet then 40x + 50x = 360 90x = 360 x = 4 hours . distance from nearest station is equivalent to distance traveled by the slower train: distance = 40(4) = 160 miles