# SOLUTION: Roma Sherry drove 168 miles from her hometown to the city. During her return trip, she was able to increase her speed by 14 mph. If her return trip took 2 hours less time, find her

Algebra ->  Customizable Word Problem Solvers  -> Travel -> SOLUTION: Roma Sherry drove 168 miles from her hometown to the city. During her return trip, she was able to increase her speed by 14 mph. If her return trip took 2 hours less time, find her      Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Mathway solves algebra homework problems with step-by-step help! Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations!

 Word Problems: Travel and Distance Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Question 472436: Roma Sherry drove 168 miles from her hometown to the city. During her return trip, she was able to increase her speed by 14 mph. If her return trip took 2 hours less time, find her original speed and speed returning home.Answer by ankor@dixie-net.com(16524)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Sherry drove 168 miles from her hometown to the city. During her return trip, she was able to increase her speed by 14 mph. If her return trip took 2 hours less time, find her original speed and speed returning home. : Let s = speed to the city then (s+14) = speed home : Write a time equation, time = dist/speed : To city time - return time = 2 hrs - = 2 : Multiply by s(s+14), results: 168(s+14) - 168s = 2s(s+14) : 168s + 2352 - 168s = 2s^2 + 28s : A quadratic equation 2s^2 + 28s - 2352 = 0 : Simplify divide by 2 s^2 + 14s - 1176 = 0 : You can use the quadratic formula, a=1, b=14, c=-1176, but this will factor to: (s+42)(s-28) = 0 The positive solution s = 28 mph to the city then 28+14 = 42 mph return home : : Check this by finding the times 168/28 = 6 hrs 168/42 = 4 hrs --------------- differs: 2 hrs; confirms our solutions