# SOLUTION: I do not know how to go about solving this problem. "You drive to the city at an average speed of 40km/h and return at an average speed of 60km/h. Find your average speed for the

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Travel -> SOLUTION: I do not know how to go about solving this problem. "You drive to the city at an average speed of 40km/h and return at an average speed of 60km/h. Find your average speed for the      Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations! Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help!

 Word Problems: Travel and Distance Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Click here to see ALL problems on Travel Word Problems Question 343254: I do not know how to go about solving this problem. "You drive to the city at an average speed of 40km/h and return at an average speed of 60km/h. Find your average speed for the entire trip? Explain why the answer is not 50km/h" when i read the problem i assumed the answer was 50km/h because that was the average between the two. But after i read the last sentence, it changed my view on how to solve the problem. I need help on the process to answer the problem.Answer by mananth(12270)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website! .. you will see that speed is a function of time and distance. speed varies with time, distance being same. .. In the problem the distance is same but the time taken is different. .. If the city was 120 miles .. time going will be 120/40 = 3hours time returning = 120/60 = 2hours Total 5 hours. .. Distance is 240 time = 5 speed = 240/5 speed = 48 mph is the average speed