# SOLUTION: At 2:00 p.m. two cars start toward each other from towns 240 miles apart. If the rate of one car is 10 mph faster than the other, how fast does each car go if they meet at 5:00 p.m

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Travel -> SOLUTION: At 2:00 p.m. two cars start toward each other from towns 240 miles apart. If the rate of one car is 10 mph faster than the other, how fast does each car go if they meet at 5:00 p.m      Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help! Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations!

 Word Problems: Travel and Distance Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Click here to see ALL problems on Travel Word Problems Question 276065: At 2:00 p.m. two cars start toward each other from towns 240 miles apart. If the rate of one car is 10 mph faster than the other, how fast does each car go if they meet at 5:00 p.m.?Found 2 solutions by richwmiller, stanbon:Answer by richwmiller(9135)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!(x+10)*3+3*x=240 x=35 x+10=45 check 3*35+3*45=240 105+135=240 ok Answer by stanbon(57282)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!At 2:00 p.m. two cars start toward each other from towns 240 miles apart. If the rate of one car is 10 mph faster than the other, how fast does each car go if they meet at 5:00 p.m.? -------------------- Slower Car DATA: distance = x ; time = 3 hrs ; rate = d/t = x/3 hrs ------------------------- Faster Car DATA: distance = (240-x) ; time = 3 hrs ; rate = d/t = (240-x)/3 ----------------------------- Equation: faster rate - slower rate = 10 mph (240-x)/3 - x/3 = 10 mph 240-x - x = 30 -2x = -210 x = 105 miles ---- slower car rate = 105/3 = 35 mph faster car rate = 35+10 = 45 mph =================================== Cheers, Stan H.