# SOLUTION: Train A leaves a station traveling at 80 kilometers per hour. 8 hours later, train B leaves the same staion traveling in the same direction at 90 kilometers per hour. How long does

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Misc -> SOLUTION: Train A leaves a station traveling at 80 kilometers per hour. 8 hours later, train B leaves the same staion traveling in the same direction at 90 kilometers per hour. How long does      Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help! Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations!

 Word Problems: Miscellaneous Word Problems Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Click here to see ALL problems on Miscellaneous Word Problems Question 104703: Train A leaves a station traveling at 80 kilometers per hour. 8 hours later, train B leaves the same staion traveling in the same direction at 90 kilometers per hour. How long does it take train B to catch up to train A?Answer by ankor@dixie-net.com(15656)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Train A leaves a station traveling at 80 kilometers per hour. 8 hours later, train B leaves the same station traveling in the same direction at 90 kilometers per hour. How long does it take train B to catch up to train A? : One thing to notice about these "catch-up" problems, is that when one catches up with the other, they will have traveled the same distance, we don't what the distance is, but we do know that they are the same. We can make a distance equation from this simple fact. : Let t = time required by Train B to catch up then (t+8) = time when Train A is caught : Distance = speed * time: : 90t = 80(t+8) 90t = 80t + 640 90t - 80t = 640 10t = 640 t = 640/10 t = 64 hr for B to catch up with A : : Now, we can find out the distances, and by them being equal, we know that our solutions are correct: Train A time: 64+8 = 72 : A: 80 * 72 = 5760 mi B: 90 * 64 = 5760 also : Did this make sense to you? Any questions?