# SOLUTION: Sharon drove 295 miles 5 1/2 hours. she drove at an average rite of 45 mph for the first 3 hours. what was her average rate for the reminder of the trip?

Algebra ->  Algebra  -> Customizable Word Problem Solvers  -> Evaluation -> SOLUTION: Sharon drove 295 miles 5 1/2 hours. she drove at an average rite of 45 mph for the first 3 hours. what was her average rate for the reminder of the trip?       Log On

 Ad: Over 600 Algebra Word Problems at edhelper.com Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help! Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations!

 Word Problems: Evaluation, Substitution Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Click here to see ALL problems on Evaluation Word Problems Question 526912: Sharon drove 295 miles 5 1/2 hours. she drove at an average rite of 45 mph for the first 3 hours. what was her average rate for the reminder of the trip? Answer by ankor@dixie-net.com(15622)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Sharon drove 295 miles 5 1/2 hours. she drove at an average rite of 45 mph for the first 3 hours. what was her average rate for the reminder of the trip? : Let r = the rate for the 2nd part of the trip 5.5 - 3 = 2.5 hrs for the 2nd part : Write a distance equation, dist = speed * time 3(45) + 2.5r = 295 135 + 2.5r = 290 2.5r = 295 - 135 2.5r = 160 r = 160/2.5 r = 64 mph on the 2nd part of the trip : : Check the solution by finding the distances 3(45) + 2.5(64) = 135 + 160 = 295