# SOLUTION: Flying into the wind, an aircraft made a 360 km trip in 2 hours. The return trip with a tail wind took 90 minutes. Find the speed of the plane and the wind.

Algebra ->  Algebra  -> Test -> SOLUTION: Flying into the wind, an aircraft made a 360 km trip in 2 hours. The return trip with a tail wind took 90 minutes. Find the speed of the plane and the wind.      Log On

 Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations! Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help!

 Test Calculators and Practice Answers archive Word Problems Lessons In Depth

 Question 414655: Flying into the wind, an aircraft made a 360 km trip in 2 hours. The return trip with a tail wind took 90 minutes. Find the speed of the plane and the wind.Answer by Alan3354(31518)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Flying into the wind, an aircraft made a 360 km trip in 2 hours. The return trip with a tail wind took 90 minutes. Find the speed of the plane and the wind. ------------ 360/2 = 180 km/hr 360/1.5 = 240 km/hr The airspeed is the average = (180 + 240)/2 = 210 km/hr The windspeed is the difference = 240 - 210 = 30 km/hr