# SOLUTION: an alloy of tin and copper contains 14 pounds of tin and 26 pounds of copper. a second alloy of tin and copper contains 8 pounds of tin and 24 pounds of copper. How many pounds

Algebra ->  Algebra  -> Coordinate Systems and Linear Equations -> SOLUTION: an alloy of tin and copper contains 14 pounds of tin and 26 pounds of copper. a second alloy of tin and copper contains 8 pounds of tin and 24 pounds of copper. How many pounds       Log On

 Ad: You enter your algebra equation or inequality - Algebrator solves it step-by-step while providing clear explanations. Free on-line demo . Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help! Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations!

 Linear Solvers Practice Answers archive Word Problems Lessons In depth

 Click here to see ALL problems on Linear Equations And Systems Word Problems Question 145304: an alloy of tin and copper contains 14 pounds of tin and 26 pounds of copper. a second alloy of tin and copper contains 8 pounds of tin and 24 pounds of copper. How many pounds of each alloy must be taken to form a third alloy containing 15 pounds of tin and 35 pounds of copper.Answer by ankor@dixie-net.com(15622)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!n alloy of tin and copper contains 14 pounds of tin and 26 pounds of copper. a second alloy of tin and copper contains 8 pounds of tin and 24 pounds of copper. How many pounds of each alloy must be taken to form a third alloy containing 15 pounds of tin and 35 pounds of copper. : Solve this using the decimal value of %tin: : Find the per cent tin in the 1st alloy: = .35 : Find the per cent tin in the 2nd alloy = .25 : Find the per cent tin in the resulting alloy = .30 : Let x = amt of the 1st alloy required : The resulting total amt is (15 + 35) = 50 lb, therefore: (50-x) = amt of the 2nd equation : The per cent tin equation: .35x + .25(50-x) = .3(50) : .35x + 12.5 - .25x = 15 : .35x - .25x = 15 - 12.5 : .10x = 2.5 x = x = 25 lb of alloy #1 and 50 - 25 = 25 lb of alloy #2 : : Check solution using %tin equation .35(25) + .25(25) = .30(50) 8.75 + 6.25 =15