SOLUTION: Can you help me formulate an equation for the following homework problem? It did not come from a book. Thanks Two friends live 15 miles apart. One day, they decide to jog and me

Algebra ->  Algebra  -> Expressions-with-variables -> SOLUTION: Can you help me formulate an equation for the following homework problem? It did not come from a book. Thanks Two friends live 15 miles apart. One day, they decide to jog and me      Log On

 Ad: Algebrator™ solves your algebra problems and provides step-by-step explanations! Ad: Algebra Solved!™: algebra software solves algebra homework problems with step-by-step help!

 Algebra: Expressions involving variables, substitution Solvers Lessons Answers archive Quiz In Depth

 Click here to see ALL problems on Expressions-with-variables Question 107174: Can you help me formulate an equation for the following homework problem? It did not come from a book. Thanks Two friends live 15 miles apart. One day, they decide to jog and meet each other. Tanya leaves her house and heads east, jogging at a rate of 2.5 mph. At the same time Kelly leaves her house and heads west, jogging at 3.5 mph. How long does it take for the two to meet? 15= 2.5x for Tanya and 15= 3.5 x for Kelly? This can't be right, as I can only have one x. Please helpFound 2 solutions by checkley75, stanbon:Answer by checkley75(3666)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Distance=rate*time or time=distance/rate & seeing as the rates are accumulative, we have: 15/(2.5+3.5)=x now cross multiply. 6x=15 x=2.5 hours for them to meet. Proof 2.5*2.5+3.5*2.5=15 6.25+8.75=15 15=15 Answer by stanbon(57347)   (Show Source): You can put this solution on YOUR website!Two friends live 15 miles apart. One day, they decide to jog and meet each other. Tanya leaves her house and heads east, jogging at a rate of 2.5 mph. At the same time Kelly leaves her house and heads west, jogging at 3.5 mph. How long does it take for the two to meet? ------------------------ They are jogging toward one another so neither needs to jog 15 miles. --------------------- Tanya DATA: Rate = 2.5 mph; distance = x miles; time = d/r = x/2.5 hrs ---------------- Kelly DATA: Rate = 3.5 mph; distance = "15-x" miles ; time = (15-x)/3.5 hrs ------------------------- Tanya time = Kelly time x/2.5 = (15-x)/3.5 3.5x = 37.5-2.5x 6x = 37.5 x = 6.25 miles ---------------- Tanya time = x/2.5 = 6.25/2.5 = 2.5 hrs -------------- Kelly time = (15-x)/3.5 = 8.75/3.5 = 2.5 hrs =================== Cheers, Stan H.